S klubem za malířkou Erikou Voith

S klubem za malířkou Erikou Voith

Byli jste již někdy v ateliéru?
Dětem z klubu se to povedlo.
V pátek 12. května 2023 zavítaly se svými vedoucími do ateliéru, studia brněnské malířky Eriky Voith.

Bylo nutno dojít do blízkosti bývalé Zbrojovky a na pravém břehu řeky Svitavy objevit zlatou tovární budovu, ve které se nacházejí byty, kanceláře a ateliér mladé umělkyně.

Přivítání bylo obaleno vůní ateliéru, což je vůně barev, pláten, štětců a pro děti připravené bezové limonády. Velká zeď ze sto let starých cihel lákala obrazy větších rozměrů. Některé odrážely lesk zlata, které doplňovalo malby a kresby malířky. Jemná hudba dokreslovala povídání Eriky Voith, jež nás vzala na cestu zpět – na cestu svým životem. Malířka natolik zaujala svoje posluchače, že se v krátké chvíli stali alespoň částečně doplněním ateliéru. Děti si vyposlechly zajímavosti ze studijního i pracovního života, který se odehrával z velké části v cizině. Některé obrazy patří námětem do Francie, Anglie, Skotska, Řecka i Kanady. Jiné jsou rozmazleny kaligrafií a japonským sluncem, jehož prožité světlo a teplo je autorčiným snem . Malířka dětem prozradila i ovlivnění její tvorby renesancí, kterou je možné objevit na každém zlatě se lesknoucím obrazu. Každé dítě v ateliéru objevilo něco, co se mu zalíbilo, co ho zaujalo. Někdo se nechal vtáhnout krásou zátiší s používanými štětci, někdo hledal ve zlatém prachu kousky plátkového zlata, někoho lákaly latě k vytvoření rámů k obrazům, jiný byl zaujatý dobou malby obrazu Sv. Sebastiana, někdo viděl kouzlo v podélném obrazu s „poutníky”. Bylo mnoho těch, kterým se ateliér líbil celý a některým dětem se vrátila už dávno zapomenutá touha malovat. Zdá se, že Erika Voith nadchla nejen svojí prací a svým vyprávěním, fotografiemi a videi o cestě k umění, ale i svým milým a vstřícným přijetím.

Číst o životě umělců je zajímavé a lákavé, ale prožít chvíli s umělcem je nezapomenutelné! Malířka dětem slíbila, že děti ještě někdy ráda uvidí a bude se těšit, až společně vytvoří nějaké výtvarné dílko.

Erice Voith děkujeme moc za pozvání do studia a přejeme radost z vytvořeného díla.

PaedDr. Jana Klodnerová